29 de gener del 2021

Moció dels camins a Tordera: tota l'oposició a favor, tot el govern en contra

El 28 de gener s’ha debatut i votat al Ple de Tordera la moció per a la protecció dels camins tradicionals del Montnegre, presentada per ERC i CUP. L’antic municipi d’Hortavinyà, que aplegava les parròquies d’Hortsavinyà, Vallmanya i Sant Pere de Riu, amb un territori de 30 km2, va ser absorbit pel de Tordera el 1930. És en aquest territori on s’han malmès tres camins i on es reivindica llur protecció i la de dos més. Per tant, l’ajuntament de Tordera té una especial responsabilitat en el seu futur. Així ho va entendre qui va defensar la moció, Jordi Romaguera (ERC), que remarcà que no és una mirada nostàlgica al passat, sinó al futur, com s’està fent en altres comarques i països.

Per Oriol Serra (CUP): “Tenim espais d’alt valor patrimonial i ecològic. La moció posa de manifest que les administracions implicades han renunciat durant les darreres dècades a la preservació.”

També s’hi mostraren favorables Míriam Rocabruna (Cs) i Salvador Giralt (Comuns). Per tant, tots els grups de l’oposició.

La posició del govern municipal fou defensada per  Xavier Pla (Més Tordera), regidor de Medi Rural, Nàdia Cantero (Junts x Tordera), regidora d’àrees tan afectades pel tema com Territori i Sostenibilitat, i Medi Ambient, i el socialista Rafael Delgado. Tots tres coincidiren en creure’s a ulls clucs l’informe de la Diputació, aquell que han redactat els responsables de les accions que hem denunciat i que hem rebatut. És com si en un judici donéssim per bona una sentència redactada per l’acusat. Com digué Romaguera: “Des d’un despatx es pot fer el que faci falta i vostès s’ho creuen.”

Cantero afirmà que “la Diputació treballa perquè l’arranjament dels camins pugui garantir el seu bon estat de conservació i el lliure pas sense alterar les seves traces.” No hi ha pitjor cec que qui no vol veure.

Camí del Collet del Vent abans i després de passar-hi la Diputació

Xavier Pla s’hi estengué més. Algunes de les coses que digué no són certes i altres indueixen a confusió:

Un dels camins que es comentava, s’ha utilitzat per tenir accés a un finca privada per poder extreure la fusta del propietari.” Si això li ha explicat algun càrrec de la Diputació, d’aquests de qui tant se’n refia, sàpiga que l’han enredat. Bé, clar, si no és que entenem que les de Diputació també són finques privades, perquè pels camins malmesos només s’hi ha tret fusta de boscos de Diputació.

Les tasques de prevenció contra incendis demanen de vegades fer aquesta mena d’actuacions.” Certament, DE VEGADES, no sempre podem justificar les destrosses de camins tradicionals amb la prevenció d’incendis, i encara menys obrint pistes amb forts desnivells que al cap de 200 metres no tenen sortida.

Si miren les fotos i la visita in situ, els petits danys del camí seran de caires petits i que poden quedar solucionats en un temps, molt curt de temps.” Sembla que digui que ben aviat la mateixa natura ho deixarà tot com estava. Aquí té algunes imatges dels “petits danys”. A aquest pas, potser el que farà la natura, després dels talussos i pendents il·legals fets per les màquines, és esborrar el camí del tot.




L’alcalde, que no va intervenir en el debat, va cloure el tema explicant que cal eixamplar el camí cap a can Pica per garantir la continuïtat de l’escola d’Hortsavinyà: “Per qüestions de seguretat i d’urgència en cas d’incendi, s’ha d’eixamplar el camí. De fet, la Diputació en aquest cas no ho està fent, justament per respectar que aquests camins no es poden eixamplar”. Més embolicar la troca, sembla que insinuï que l’escola s’haurà de tancar per culpa dels qui demanem protegir els camins tradicionals. ¿Ara resulta que poden convertir en desembosc de camions un camí de bast i no poden eixamplar en algun punt la pista de Tordera a Hortsavinyà, la que fa servir tothom per a transit rodat? Si cal collar la Diputació per assegurar la continuïtat de l’escola d’Hortsavinyà, digui-ho, té cap dubte que si cal ho farem? I les famílies dels alumnes i altra gent. D’altra banda, confiem que, atès que a la Diputació hi teniu un càrrec important, formeu part de la Junta de Govern, i el Diputat delegat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals sr. Josep Tarín és del  vostre mateix partit, trobareu la manera d’arreglar-ho. Però no barregem les coses, aquesta pista no té res a veure amb els camins que demanem protegir.

La moció no va prosperar pels 9 vots en contra dels regidors de l’equip de govern, i 8 a favor, dels regidors de tota l’oposició.

En conclusió, voten en contra perquè atorguen acríticament una total credibilitat a l’informe de la Diputació fet pels mateixos responsables de l’atzagaiada, “tot i que una part important de la moció hi estaríem d’acord tots els grups”, digué l’alcalde sr. Garcia. Doncs som-hi, si ho tenen tan clar facin una altra proposta i passem de puntetes sobre els disbarats de la Diputació. Els ho va dir Jordi Romaguera: “Si no se senten còmodes perquè vostès governen a la Diputació i ho veuen com un atac, ignorin aquest atac i fem un inventari de camins i establim mesures perquè es protegeixin realment els camins del nostre municipi i del Parc.”

Amb 84 km2, bona part dels quals al Montnegre, Tordera hauria de liderar al Maresme la recuperació i protecció dels camins tradicionals i compensar la deixadesa de funcions sobre aquest patrimoni públic des de fa mig segle. Reivindicar aquests camins és reivindicar la nostra història passada, però també la present i la futura. Si a altres comarques i països ja ho han entès i han posat fil a l’agulla, perquè els hi costa tant aquí? Acabin l’inventari que diuen que tenen mig fet i no ens facin combregar amb rodes de molí, el cadastre ens pot donar valuosa informació sobre els camins, però de cap manera supleix un inventari. Sapiguem què tenim i decidim què en fem.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada