Piles i súties


Subtítol: Recull de cultura oral del Montnegre (III)
Amb 33 fotografies antigues
Pàgines: 404
Format: 14 x 21
ISBN: 978-84-613-7595-0
Preu: 20 €El llibre es divideix en dos blocs. En el primer, Foc, s’apleguen les activitats que es duien a terme al bosc, amb les explicacions de carboners, rodellers, corbaires, brucataires, peladors de suro, bitllaires, feixinaires i altres com els paranyers o els qui aprofitaven els recursos geològics. S’hi fa un repàs al funcionament dels forns de calç, de rajoleria, de vidre, de pega i a les súties i forns de carbonet.


El segon bloc, Aire, descriu les característiques d’una societat, més que rural, bosquerola, sòlidament estructurada gràcies a segles d’experiència. Ens en parlen mestres, curanderes, hostaleres, campaners, ferrers de tall, mossens, estraperlistes o mestresses de casa. Les etapes de la vida són descrites des de la infantesa amb les escoles rurals, el jovent i els balls de muntanya, el sexe i el casament, les famílies, o la mort i els enterraments a barra, a bast o amb baiard pels camins de creu.

6 comentaris:

 1. Bon dia.
  Voldria saber si el llibre se centra exclusivament en el Montnegre, o si també hi ha algun testimoni del Corredor. I si no hi és, m'agradaria saber si tens notícia de les diferències i similituds entre totes dues zones, pel que fa referència a oficis i formes de vida. Gràcies per endavant. Salut!
  Anna

  ResponElimina
 2. Se centra en el Montnegre, els 140 testimonis són tots del Montnegre o del voltant, però en general no devia haver-hi gaires diferències en les formes de vida i oficis entre el Montnegre i el Corredor. Al Corredor hi havia més forns de pega, més pous de glaç i més aprofitament del granit, i al Montnegre hi havia més forns de calç i de rajoleria, però els aprofitaments del bosc devien ser molt similars i les formes d'organització social també.

  ResponElimina
 3. On o com puc trobar el llibre? He fet un parell d'intents infructuosos.
  Gràcies de nou.
  Salut!

  ResponElimina
 4. Anna, escriu-me a danirangil@gmail.com, i depèn d'on visquis, et diré on trobar-lo.

  ResponElimina