2 de març del 2017

Sant Sebastià del Coll

Ara fa quatre anys vaig publicar el Mapa de les ermites oblidades del Montnegre i Corredor, amb 17 esglésies o ermites en estat d’abandó, que era la continuació d’un article publicat el 2010 a la revista l’Aulet, amb motiu de la recuperació de l’ermita de Santa Maria de Montnegre. Des de llavors, també s’ha restaurat l’església de Vilardell i s’han fet obres a la de Fuirosos per evitar-ne l’esfondrament de la teulada. També s’està treballant en un ambiciós projecte de reconstrucció de l’ermita de Sant Andreu de l’Arboceda.

Venturosament, la llista s’amplia. Aquest diumenge 5 de març es recupera un aplec perdut fa més d’un segle, que vol ser el tret de sortida de la reconstrucció, en terme de Llinars del Vallès, de l’ermita de Sant Sebastià, a la parròquia del Coll.


Com sant Roc, sant Sebastià ens guarda de la pesta, que tants estralls va fer en els nostres avantpassats segles enrere. Vet aquí perquè tantes ermites estan sota l’advocació d’aquests sants.

Situada a 408 m. d’altura, des del cim d’aquest turó, en dies clars, es contempla una vista espaterrant: amb el mar a sud-oest, les serres del Baix Maresme, Collserola, Montserrat, la Mola, Sant Llorenç del Munt, cingles de Bertí, Pla de la Calma, Montseny, Corredor, serra d’en Bruguera i valls de Canyamars, Argentona i Cardedeu.

Sant Sebastià de Puigpedrós, al Coll

Documentada el 1640, la imatge del sant fou traslladada a l’església parroquial del Coll el 1905, perquè l’ermita ja amenaçava ruïna. A l’aplec que s’hi feia el 20 de gener hi feien cap la gent del Coll i els pagesos del pla de Cardedeu i, de passada, cercaven les pedretes de sant Sebastià, cristalls de quars que consideraven amulets protectors contra qualsevol desventura.


Si us abelleix, aquest diumenge podeu esmorzar a l’ermita, i si ho voleu arrodonir, una dotzena de quilòmetres més al nord, a Cànoves, el migdia s’hi fa l’encesa de la carbonera, aquí hi teniu el programa.

Carbonera de Cànoves, 2015