27 de juny del 2022

Presentació del llibre "60 ermites del Montnegre i el Corredor

 


Aquest llibre és el fruit del treball en equip de l’entitat Calella Marxa, gent amb qui és un plaer col·laborar. Hi trobareu la diferència entre ermites, capelles o esglésies, informació  i foto de cadascuna de les 60 ermites, mapes on situar-les, un recull exhaustiu dels llocs de culte de la zona, una taula perquè tingueu el control de les ermites visitades, i unes quantes coses més. L'hem fet amb molta il·lusió i esperem que engresqui més gent a visitar-les, a saber-ne més de la història de cadascuna i a conèixer i estimar el patrimoni natural i històric que ens envolta.

Darrere de cada lloc de culte s'hi amaga una o moltes històries. A la llista de les 60 ermites, n’hi ha una colla que no ho són ben bé, són esglésies parroquials, impulsades en el seu moment pel poder polític i eclesiàstic. Les que són més pròpiament ermites, la majoria han estat edificades per iniciativa popular, de vegades per una família en agraïment per la curació d’un dels seus membres, altres ha estat una iniciativa col·lectiva per demanar protecció a un sant, sobretot en temps de pestes, com les que estan sota l’advocació de Sant Sebastià o de sant Roc, o de vegades per marcar el terme d’un poble o d’una finca.

Tenim ermites molt de muntanya i ermites molt de mar, impulsades per pescadors i navegants; ermites que es van haver d'abandonar pels reiterats atacs pirates i ermites on els corsaris hi van oferir ex-vots en agraïment per haver sortit ben parats en l'exercici del seu ofici d'assalts i saquejos; ermites del s. xx i altres d'origen romà; ermites construïdes sota l'impacte emocional d'aparicions de la Mare de Déu i ermites sota l'advocació de divinitats paganes disfressades de sants cristians. Tot això i més ho podeu llegir en aquest llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada