14 de febrer del 2011

Piles i súties

Després de “Històries i llegendes de l’any vuit” (2008) i de “Vògits, modolons i desfedors” (2009), arriba “Piles i súties”, tercer volum del Recull de cultura oral del Montnegre que veurà la llum abans de sant Jordi d’enguany.
El llibre es divideix en dos blocs, Foc i Aire. En el primer s’apleguen les activitats que es duien a terme al bosc, l’explotació dels recursos forestals, geològics i animals.
El segon bloc descriu les característiques d’una societat, més que rural, muntanyenca, sòlidament estructurada gràcies a segles d’experiència.
FOC
Oficis forestals: carboners, corbaires, carreters, rusclaires, quadrejadors, peladors, rodellers, feixinaires, brucataires, bitllaires, abastadors de pinyes, picadors.
La vida dels boscaters: habitatge, menjar, oci.
Recursos geològics: pedreres, mines, sorreigs, forns de vidre, de pega, de rajoleria, de calç, ferreries.
Recursos animals del bosc: la cacera, vida i records dels paranyers.
AIRE
El cicle vital: infantesa, jovent, festeig, balls, sexe, casament, fills, escoles, sanitat, salut mental i espiritual, la mort i els enterraments.
Transports i comunicacions: correu, campanes, camins, hostals de camí ral, vehicles privats i col·lectius, busos i trens, l’arribada de la ràdio i de la televisió.
Comerç i altres serveis: botiguetes, venda ambulant, estraperlo, hostals esporàdics, de diumenge, de poble i de muntanya, els primers turistes al Montnegre.

LES XIFRES DE “PILES I SÚTIES”
Res millor que les explicacions de la gent que ho ha viscut, per fer-nos conèixer com ha estat la vida i les mentalitats a la serra del Montnegre fins l’extinció sobtada d’aquella societat ancestral durant la dècada de 1960. Partint d’aquesta premissa, vaig mantenir llargues converses amb 140 persones al llarg de 18 anys, que van ser gravades, transcrites i classificades per temes. Aquesta és la base del Recull de cultura oral del Montnegre.
Pàgines: més de 400, de les quals les 16 centrals apleguen fotos antigues del Montnegre i dels diversos tipus de forns que s’hi troben.
Testimonis: 102 persones
Topònims de la serra citats: 684
Masies esmentades: 194
Topònims de masies per pobles del Montnegre:
Batllòria: 3
Calella: 1
Fuirosos: 5
Hortsavinyà: 33
Malgrat: 1
Montnegre: 14
Olzinelles: 14
Palafolls: 1
Pineda: 8
Ramió: 16
Riu: 13
Sant Cebrià: 14
Sant Celoni: 1
Sant Genís: 6
Sant Iscle: 13
Sant Pol: 1
Santa Susanna: 11
Tordera: 12
Vallmanya: 13
Vallgorguina: 7
Vilardell: 7